Hoe moet ik stoppen met roken?

Stoppen met roken
Roken is nog altijd de oorzaak van heel veel ziektegevallen wereldwijd. Dit komt doordat sigarettenrook meer dan 400 chemicali├źn bevat. De meest bekende en belangrijkste is nicotine. Dit is een kleurloze stof die in de natuur voorkomt in de tabaksplant. Het is een verslavende stof waardoor roken een nicotineverslaving veroorzaakt. Dit komt doordat de stof op meerder manieren effect op de hersenen heeft. Denk dan aan bijvoorbeeld de roes direct na het inhaleren. Dit komt doordat het lichaam wordt gestimuleerd epinefrine aan te maken. Daardoor gaat de bloeddruk omhoog en versnellen de ademhaling en de hartslag.

En verder?

Nicotine is er ook de oorzaak van dat er dopamine naar de hersenen wordt afgegeven. Dit is de stof die een mens laat genieten en een gevoel van welzijn geeft. Daardoor is het zo dat de roker zich gelukzalig voelt. Dit is niet heel anders dan heel veel andere vormen van drugs. Dit is ook precies de reden waarom de stof zo verslavend werkt en mensen zo moeilijk met roken kunnen stoppen. Bovendien is roken veel gemakkelijker te herhalen dan veel andere vormen van drugs, waardoor een gewenningsproces op gang komt. Daardoor is steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Daalt de hoeveelheid nicotine in het lichaam, dan voelt de roker ontwenningsverschijnselen. Tip: u kunt Champix kopen via een online apotheek.

Lichamelijke klachten

De ontwenningsverschijnselen uiten zich vooral veel in lichamelijke klachten. Denk aan een vertraagde hartslag, maar ook aan nervositeit. Problemen met de concentratie zijn ook mogelijk, net als hoofdpijn. Meer eetlust met als gevolg een toenemend lichaamsgewicht, alsmede slapeloosheid, prikkelbaarheid en depressie komen ook voor. Het is wel zo dat deze klachten afnemen na enige tijd, maar voor veel rokers is die tussenliggende periode te lastig om het stoppen vol te houden. Dat neemt niet weg dat er steeds meer hulpmiddelen en stoppen met roken methodes zijn die hier toch bij kunnen helpen. Hulp in roepen van experts is daarom slim. Alle informatie is te vinden op MedicijnDokter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *