Gitaar leren spelen is een leuke, creatieve activiteit. Wanneer je een paar akkoorden kent, kun je al gauw meespelen met je favoriete liedjes. Hoe beter je wordt, hoe meer jij je unieke creativiteit kwijt kunt in het bespelen van de gitaar. Daarbij kun je nog kiezen wat voor muziekstijlen je wilt spelen en op wat voor gitaar je dit wilt doen. Maar laten we bij het begin beginnen: hoe leer je nou gitaar spelen? En op wat voor manieren is dit mogelijk?
Gitaar leren spelen is volhouden
Het bespelen van de gitaar is een vaardigheid die bestaat uit allerlei onderdelen, die samen bepalen hoe goed je met het instrument uit de voeten kunt. Deze onderdelen zullen geoefend moeten worden en dat betekent dat je er tijd aan moet besteden. Hierbij geldt dat het effectiever is om elke dag kort te oefenen dan één dag per week lang te oefenen. Met andere woorden: als je goed gitaar wilt leren spelen, is het belangrijk om vol te houden om elke dag even je gitaar erbij te pakken. Dit is de snelste weg naar succes en als je je voortgang goed bijhoudt, zul je op deze manier het snelst groei terug zien.
Zelfstandig leren en gitaarles
Het is mogelijk om zelfstandig gitaar te leren spelen door bijvoorbeeld een lesboek aan te schaffen en zelf hierin te werken. Het voordeel hiervan is dat het heel kostenvriendelijk is. Maar het nadeel ervan is dat je als het ware het wiel opnieuw aan het uitvinden bent. Als je gitaarles neemt, kan een leraar je op weg helpen en eventuele fouten die je maakt aanwijzen. Belangrijk hierbij is dat als je jezelf een techniek fout aanleert, dit op een later stadium lastig af te leren is. Dit kan in leiden tot pijn in bijvoorbeeld de polsen of de schouders. Het is dus aan te raden om in ieder geval in het begin een aantal gitaarlessen bij een leraar in te plannen. Daarna kun je eventueel zelf ontdekken hoe jij met de gitaar verder wilt.
Online gitaarles
Het voordeel van in deze tijd de gitaar als hobby op te pakken, is dat je ook online gitaar kunt leren spelen. Online gitaarles is over het algemeen goedkoper dan direct les krijgen van een leraar. Op websites als YouTube is zelfs veel gratis materiaal te vinden dat van hoge kwaliteit kan zijn. Het nadeel van online gitaarles is dat de lessen minder direct zijn. Als je bijvoorbeeld een video lespakket aanschaft, krijg je geen directe feedback op jouw spel. Zelfs als je via de webcam een les bij een leraar inplant, is het moeilijker om bijvoorbeeld precies te kijken hoe de leraar iets speelt. Wel is het mooi dat de mogelijkheid bestaat om goedkoop te beginnen met gitaarlessen wanneer je twijfelt of gitaarles ‘in het echt’ iets voor jou is.