Hoe moet ik Android applicaties installeren?

Als je helemaal nieuw bent in de wereld van smartphones, hoor je misschien het woord ‘apps’ rond een groepje hangen, maar krijg je niet veel informatie over wat ze precies zijn en hoe je ze kunt krijgen. We helpen je graag bij je eerste stappen om te genieten van wat waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel is van het bezit van een smartphone.

Wat is een app?

Het woord “app” is een afkorting voor “application”. Toepassingen (of programma’s, zoals ze beter bekend zijn op computers) worden door programmeurs gemaakt om specifieke taken uit te voeren. Om apps te gebruiken, moet je ze installeren en opslaan op de apparaten die je gebruikt, hoewel er veel apps op uw telefoon zijn geïnstalleerd voordat je het koopt. Apps zijn gemaakt om op bepaalde soorten apparaten te worden uitgevoerd. Je kunt bijvoorbeeld een app die is gemaakt voor de iPhone niet op een Android-apparaat installeren en omgekeerd. De meeste apps moet je expliciet starten om te gebruiken, maar soms draaien apps stilletjes op de achtergrond en komen ze onder bepaalde omstandigheden tot leven. Als gebruikers kunnen we op verschillende manieren communiceren met apps, zoals het typen van tekst, tikken op pictogrammen en menu-items, er met een vinger doorheen en zelfs tegen hen praten.

Soms vragen ontwikkelaars geld voor de mogelijkheid om een app zoals een game op je apparaat te installeren, terwijl ze de app soms gratis weggeven en afhankelijk zijn van andere inkomsten. Dit kan het uitvoeren van advertenties in hun app zijn of het beperken van functies tot premiumversies van dezelfde app. Ontwikkelaars werken de app die ze te koop hebben vaak bij om ze stabieler te laten werken of om nieuwe functies te introduceren. Om die nieuwe functies te krijgen, moeten gebruikers de app opnieuw downloaden, wat meestal rustig gebeurt op de achtergrond en resulteert in geen verloren informatie die is gekoppeld aan de app.

Apps in de Play Store

Dat is allemaal goed en wel, maar doen apps precies hetzelfde? Het korte antwoord is zo ongeveer alles. Het mooie van de telefoons die we vandaag beschikbaar hebben, is dat ze veel verwerkingskracht hebben, locatiebewust zijn, verbinding kunnen maken met internet, camera’s met hoge resolutie hebben en grote, heldere schermen. Ondernemers experimenteren voortdurend met nieuwe manieren om deze technologie te gebruiken voor use-cases die nog niet eerder zijn overwogen, of, vaker wel dan niet, om een nieuwe draai te geven aan taken die we al gewend zijn te maken. Zo kunnen apps je laten luisteren naar muziek, je locatie in kaart brengen, games spelen, video’s bekijken, contact opnemen met vrienden en nog veel meer. Zowat alles wat je doet op je Android-telefoon gebeurt via een app.

Hoe krijg ik Android-apps?

De beste plaats om Android-apps te krijgen, is de Play Store. Google verkoopt hier apps, samen met andere inhoud, zoals boeken en films. De kansen zijn dat je al een Google-account hebt ingesteld die is gekoppeld aan je Play Store-aankopen. Vergeet niet dat wanneer je een app hebt gekocht of gedownload, u deze op een later tijdstip opnieuw kunt downloaden als je dat wilt, dus maak je geen zorgen over het verwijderen of elders gebruiken. Je moet creditcard- of andere betalingsinformatie opgeven als u apps wilt aanschaffen, maar er zijn voldoende gratis opties beschikbaar. Er zijn andere bronnen voor Android-apps, zoals de Amazon Appstore en de Humble Bundle, maar blijf voorlopig bij de Play Store.

Laten we eerst de Play Store openen
Tik op het Apps-pictogram rechtsonder in het startscherm.
Veeg naar links en rechts tot je het Play Store-pictogram vindt. Tik het aan.
De eerste keer dat u hier tikt, word je mogelijk gevraagd je aan te melden met uw Google-inloggegevens en betalingsinformatie. Je word ook gevraagd om toestemming te geven voor het maken van een back-up van apps op uw Google-account en om akkoord te gaan met de algemene voorwaarden.
Zodra je je binnen Google Play bevindt, kan je naar een specifieke app zoeken of door grotere categorieën bladeren.