Hoe moet ik beleggen?

Door de lage spaarrente wint beleggen aan populariteit. Maar hoe moet ik beleggen? We leggen in 4 stappen uit hoe je kunt starten met beleggen.

Voordat je gaat beleggen

Beleggen wordt steeds populairder. Niet in de laatste plaats door de lage spaarrente van dit moment. Rekening houdend met de inflatie (algemene prijsstijging) en de vermogensrendementsheffing, kun je jaarlijks zelfs minder kopen voor je spaargeld.

Voordat je gaat beleggen, is het goed om te weten wat het verschil is met sparen. Op je spaarrekening is spaargeld veilig, groeit het beperkt en je kunt het op elk moment opnemen.

Spaargeld heb je nodig als buffer voor onverwachte uitgaven en als je op korte termijn een grote uitgave wilt doen.

Met beleggen kan je vermogen harder groeien, maar dit is geen garantie. Vallen de beleggingsresultaten tijdelijk tegen, dan kan je vermogen ook dalen. Op lange termijn zijn beleggingen minder gevoelig voor koersschommelingen en is de kans op een negatief rendement kleiner. Daarnaast gaat je vermogen pas echt groeien als je ook het gemaakte rendement belegt.

Beleggen doe je dus voor de lange termijn en met geld dat je niet op korte termijn nog hebt.

In 4 stappen starten met beleggen

Is beleggen iets voor jou? Dan is het tijd om te starten met beleggen. In dit stappenplan beleggen leggen we uit hoe dit moet.

  1. Wie start met beleggen wordt gevraagd om zijn of haar risicoprofiel te bepalen. Wat is je beleggingshorizon (lange of korte termijn) en wat is je beleggingsdoel (sparen voor studie van je kind of snelle winst maken)? Deze vragen bepalen of je offensief, neutraal of defensief gaat beleggen.
  2. Hoe wil je gaan beleggen? Zelf beleggen doe je bij een broker. Wil je dat een professional voor je belegt, kies dan voor fondsbeleggen.
  3. Vervolgens kun je de verschillende aanbieders vergelijken. Let daarbij niet alleen op het rendement uit het verleden, maar ook op de kosten. Bij beleggen betaal je beheerkosten en kosten per transactie. Ook het gebruiksgemak van de website is belangrijk. Beleggen doe je tegenwoordig volledig online.
  4. Blijf op de hoogte! Met deze laatste stap ben je eigenlijk nooit klaar. Lees vooraf alle informatie over het beleggingsproduct. Doe geen dingen waarvan je niet volledig snapt hoe het werkt. Volg het financiƫle nieuws en controleer regelmatig hoe jouw beleggingen het doen.