Hoe moet ik een hanglamp ophangen?

Hoe moet ik een hanglamp ophangen

Heb je onlangs een hanglamp gekocht of laten bezorgen? Ook als je geen ervaren doe-het-zelver bent, moet het lukken met onderstaande aanwijzingen om die zelf op te hangen. Wees altijd voorzichtig en werk op je gemak.

1. Wat heb je nodig?

Dit heb je nodig als je een hanglamp gaat ophangen:

  • striptang
  • spanningzoeker/schroevendraaier
  • kroonsteentjes
  • trapje

Goed gereedschap is het halve werk, dus kijk eerst of alles wat je gebruikt nog in orde is. Ongelukken met trapjes en elektriciteit vormen een hoofdmoot van ernstige ongevallen in en om de woning.

2. Schakel de stroomgroep uit

Uiteraard heb je al het punt gezocht waar je de lamp wilt ophangen. Daar komen de elektriciteitsdraden uit het plafond. Schakel de desbetreffende stroom groep uit. Controleer dit door met de spanningzoeker te checken dat er geen stroom staat op de zwarte draad. Daarna kan je de beugel of andere onderkant van de gekochte lamp bevestigen. Haal eerst de stroomdraden er doorheen en schroef dan de onderkant van je nieuwe lamp stevig vast.

3. Strip de elektriciteitsdraden

Misschien zitten de draden al in een kroonsteentje ter beveiliging, maar meestal zullen de los zitten. Strip dan met de tang voorzichtig een stukje van het isolatiemateriaal weg. Een centimeter of twee is meestal wel genoeg. Je moet voorzichtig zijn om de koperdraad die je vrij gaat leggen niet te beschadigen.

4. Plaats de elektriciteitsdraden in het kroonsteentje

De schroefjes uit het kroonsteentje draai je met de schroevendraaier los maar verwijder ze niet, dat is eenvoudiger als je de schroeven weer moet aandraaien. Duw de koperen draad voorzichtig in het kroonsteentje en zet deze goed vast. Controleer altijd even dat de draden goed vastzitten door er een rukje aan te geven voordat je met de volgende stap begint.

5. De draden van de lamp bevestigen

Aan de lamp zitten meestal 3 verschillende draden: zwart/bruin, blauw en groengeel. Ook deze drie draden strip je en bevestig je in het kroonsteentje. Je plaatst dezelfde kleuren tegenover elkaar, derhalve blauw tegenover blauw etc. De groengele draad is bedoeld als aardedraad. Niet altijd is deze aanwezig in een plafond ten behoeve van het aansluiten van een lamp. Controleer ook in hoeverre de draadjes van de lamp goed vastzitten.

6. Het ophangen van de lamp

Het moeilijkste gedeelte heb je inmiddels wel achter de rug. Het ophangen van de lamp is echter wel iets dat je zorgvuldig moet doen. Bij de fabricage is er uiteraard rekening mee gehouden dat het ophangen van een lamp eenvoudig zou moeten kunnen gebeuren. Lees voordat je aan de slag gaat eerst zorgvuldig de montage-instructie door. Indien de lamp behoorlijk wat gewicht heeft of er meerdere onderdelen zijn, kan je beter om assistentie vragen zodat de klus efficiënt kan worden uitgevoerd. Neem geen onnodige risico’s met je nieuwe lamp.

7. Sluit de stroom weer aan en test de lamp

Als alles naar verwachting is verlopen zal de lamp kunnen branden als jij de stroom weer aansluit. Lukt dat niet, test dan eerst de lichtbron. Ook een nieuwe led lamp kan wel eens stuk zijn. Als er een ander probleem lijkt te zijn, sluit dan altijd eerst weer de stroom af voordat je gaat checken.