Hoe moet ik een PVC vloer leggen?

Een vloer doet veel met je woning en daardoor is het belangrijk dat die goed ligt. Hoe kun je het beste een vloer van PVC-materiaal leggen? Wij geven je een aantal praktische tips die je hierbij kunnen helpen!

Begin met een goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook voor het leggen van een PVC vloer. Laat de stroken van je PVC vloer dan ook eerst acclimatiseren. Dit kun je doen door ze eerst ongeveer 24 uur op kamertemperatuur te laten zijn. Het materiaal moet hierbij wel absoluut op een vlakke ondergrond liggen. Anders kan dit later voor problemen zorgen bij het leggen. Zit er vloerverwarming in de vloer? Zet die dan al 24 uur van tevoren uit en schakel die pas weer 24 uur na het leggen van de PVC vloer in.

Behandel de ondervloer

Het is belangrijk om de ondergrond voor de PVC vloer eerst goed voor te bereiden. Maak de ondergrond grondig schoon. Zorg er bovendien voor dat het oppervlakte helemaal vlak is. Het is belangrijk dat de vloer permanent droog en normaal poreus is. Elk soort ondervloer heeft een speciale behandeling nodig. Bij beton en tegels is het bijvoorbeeld belangrijk om de vloer te egaliseren. Bij hout moet er een stabiele bewegingsvrije houten basisvloer zijn. Een zachte vloer, zoals vinyl en tapijt, moet eerst verwijderd worden.

Maak een legplan

Natuurlijk is het goed wanneer je van tevoren een plan hebt hoe je de PVC stroken wilt plaatsen. Alleen dan ben je ervan verzekerd dat de stroken op de juiste manier ten opzichte van elkaar gelegd worden en dat het mooi uitkomt in de kamer. Je kunt kiezen voor:

  • Wildverband: er zit geen vast patroon in, maar je legt de PVC stroken op een speelse manier neer.
  • Halfsteensverband: je legt eerst een hele strook, dan weer een halve, dan weer een hele, etc. Zo ontstaat er een leuk patroon.
  • Visgraat: je legt de stroken in een hoek van 90 graden. Bij deze methode heb je wel te maken met een snijverlies van circa 10%.

Hoe moet ik de PVC vloer leggen?

Na de voorbereidingen volgt het leggen van de vloer zelf. De luchtvochtigheidsgraad mag niet hoger liggen dan 70%. Dit is echt erg belangrijk. Bovendien moet je ervoor zorgen dat de temperatuur rond de 18 graden Celsius ligt. Let je hier niet op, dan is het veel lastiger om de vloer te leggen en bindt de lijm slechter. Vermijd direct zonlicht om dezelfde reden. Laat de lijm eerst zo’n 15 tot 20 minuten uitdampen. Daarna kun je de stroken plaatsen. Heb je alle stroken op de juiste plaats liggen, wals de vloer dan nog even aan. Lijmresten kun je met een vochtige doek verwijderen.

Na het leggen van de PVC vloer kun je er direct gebruik van maken!