Hoe moet ik een VPN gebruiken?

Het lijkt bijna dagelijkse koek, de verhalen over internetcriminelen die je phishing berichten sturen, hackers die websites platleggen of individuen die je gegevens proberen te stelen. Door het gemak van het internet zijn we wellicht wat naïef geworden, voornamelijk wanneer het gaat om de gegevens die we het internet opsturen. Dit is niet nodig, aangezien je met minimale inspanning al jouw gegevens kunt beveiligen van criminelen. Hier is waar een VPN om de hoek komt kijken.

Voordelen van VPN

Nu je weet wat een VPN verbinding is, wil je vast ook graag weten wat je er mee kunt doen. Als je wel eens gebruik maakt van openbare WiFi verbindingen, zoals bij bedrijven, cafés of bibliotheken, is het verstandig om dit te doen via een VPN-verbinding. Andere gebruikers van hetzelfde netwerk kunnen op deze manier geen misbruik maken van jouw gegevens. Je wordt tevens lastiger te volgen voor adverteerders, omdat je gegevens niet goed gevolgd kunnen worden. Een andere manier om een VPN te gebruiken, is wanneer je in het buitenland op vakantie bent maar toch gebruik wilt maken van Nederlandse diensten die normaal gesproken afgesloten zijn voor buitenlandse gebruikers. Als je jouw VPN instelt naar een Nederlands IP-adres omzeil je dit zeer makkelijk. Dit zijn dus een aantal reden waarom je een VPN zou moeten gebruiken.

Nadelen van VPN

Uiteraard heeft een VPN ook enige nadelen, maar het is maar net de vraag of deze opboksen tegen de voordelen van het gebruik. Het kan namelijk voorkomen dat je internetverbinding langzamer wordt door het gebruik van een VPN. Als je graag games speelt of video’s bekijkt op het internet, is dit zeer hinderlijk. Vooral gratis VPN providers zijn vaak langzaam het is dus altijd aan te raden om een betaalde VPN te gebruiken.

Een VPN aanbieder kiezen

Je bent uiteraard een betrouwbare VPN aanbieder nodig als je er voor kiest om hier gebruik van te maken. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het aanbieden van een veilige VPN-server. Er zijn zowel gratis als betaalde opties mogelijk, maar het is belangrijk om de voorwaarden te vergelijken, zoals bijvoorbeeld de internetsnelheid of dat er wellicht een data limiet op de verbinding zit.

De VPN aanbieder werkt door middel van door hun aangeboden software. Je start in eerste instantie gewoon een normale verbinding op en maakt vervolgens door middel van de software verbinding met een VPN server. Op dat moment ben je klaar en kun je veilig internetten.