Hoe moet ik groente stomen?

Hoe moet ik groente stomen

Stomen is een uitstekende manier om eten zoals groente, aardappelen, vis, rijst en bijvoorbeeld couscous klaar te maken. Sterker nog, stomen is één van de meest gezonde manieren om je eten te bereiden. Bovendien zijn gestoomde gerechten altijd lekker sappig, mooi én zitten ze boordevol smaak. Niet alleen blijven de vitaminen en mineralen beter behouden, de pure smaak komt ook duidelijker naar voren. Eigenlijk geldt de regel: alles wat je kunt koken, kun je ook stomen. Maar hoe moet je groenten stomen? In dit blog gaan we het je vertellen.

Waarom je voedsel stomen?

Stomen is één van de beste manieren om zo veel mogelijk vitaminen en mineralen in je voedsel te behouden. Bijkomend voordeel is dat door deze manier van koken ook de smaak duidelijker naar voren komt en beter behouden blijft. Hoewel het stomen van voedsel in opkomst is en steeds meer mensen van deze Aziatische manier van koken gebruik maken, is het gebruik van voedsel stomen nog steeds niet helemaal ingeburgerd in de westerse wereld. Zonde! We weten allemaal inmiddels wel dat gezond eten belangrijk is. En door je voedsel te stomen doe je in een handomdraai zeer veel goeds voor jezelf en je gezin of huisgenoten. Laten we eerlijk zijn, dat willen we allemaal toch?

Hoe kun je voedsel stomen?

Stomen kan op meerdere manieren en met meerdere keuken-attributen. Je kunt een simpel stoommandje aanschaffen. Maar je eten stomen met een zeef of vergiet boven een pan werkt ook prima! Stomen kan eigenlijk boven iedere pan. Wel belangrijk is dat je een hittebestendig vergiet hebt, die je boven de pan kunt hangen en een deksel om de pan mee af te sluiten. Zorg ervoor dat de ingrediënten die je wilt stomen het water niet raken. Mocht je de smaak van het stomen te pakken hebben, dan kun je er ook voor kiezen om de beste stoompan, een elektrische stoomkoker of zelfs stoomoven aan te schaffen.

Stappenplan voor het stomen van groenten

Het stomen van groenten met een stoompan gaat als volgt:

 • Haal het stoommandje uit de stoompan.
 • Vul de pan met een niet vette vloeistof zoals water, wijn of bouillon.
 • Houd ongeveer 3 centimeter ruimte tussen de vloeistof in het stoommandje.
 • Plaats het stoommandje weer terug in de pan.
 • Plaats de groenten die je wilt gaan stomen in het stoommandje
 • Zorg dat alle stukken even groot zijn voor een gelijktijdige garing
 • Verspreid de groenten over de oppervlakte van de stoommand
 • Werk je met een pan met meerdere lagen en wil je ook vlees klaarmaken? Plaats deze dan onder in de stoompan. De groente laag komt daar bovenop.
 • Plaats het deksel op de stoompan en zet de pan op de warmtebron.
 • Begin altijd het stoomproces altijd op een gematigde stand of middelmatig vuur
 • De ideale stoomstand is tussen de 80 en 90 graden.
 • De meeste groenten zijn na 10 minuten klaar.

Ben jij op zoek naar een goede stoompan of andere benodigdheden om groenten te stomen? Neem dan zeker eens een kijkje op de Best Verkochte website.