Hoe moet ik laminaat zagen?

Ben je van plan om laminaat te leggen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je het materiaal het beste kunt zagen. er zijn hier immers meerdere mogelijkheden voor. In dit artikel nemen we niet alleen door hoe je laminaat moet zagen maar ook welk gereedschap je hiervoor gebruikt. 

Hoe zaag je laminaat?

Veel mensen vragen zich af hoe ze het beste laminaat kunnen zagen en welke gereedschap hiervoor nodig is. Het is immers van groot belang om de juiste maat op te meten en ervoor te zorgen dat je de juiste zaagsnede krijgt. Als dat niet het geval is, ontstaan er niet alleen splinters maar in dat geval sluiten de planken niet mooi op elkaar aan. Op deze manier ontstaan er naden en zal de vloer ongelijk zijn. Hiermee komen we bijna automatisch terecht op de noodzaak van het gebruik van goed gereedschap. Dit is gereedschap dat speciaal geschikt is om hout te bewerken. Hieronder vind je een paar praktische voorbeelden van goed gereedschap die je kunt gebruiken om laminaat te zagen. Hierbij geven we meteen aan hoe je dit gereedschap het beste kunt gebruiken. 

Laminaat zagen met een laminaatzaag of laminaatsnijder

Een van de opties die je hebt is het zagen van laminaat met behulp van een laminaatzaag of laminaatsnijder. Dit gereedschap is voorzien van een groot mes en een hefboom. Het gebruik van een laminaatzaag of laminaatsnijder is redelijk arbeidsintensief want je snijdt het materiaal met de hand. Je legt het laminaat hierbij onder het mes en duwt de hendel hierbij naar beneden. Het mes doet verder het werk voor je. Je krijgt een mooie zaagsnede als het mes scherp genoeg is. 

Wanneer laminaat zagen met behulp van een decoupeerzaag?

Als je ervoor kiest om laminaat te snijden met behulp van een decoupeerzaag, hoef je vrijwel géén lichamelijke inspanning te leveren. Het mes van deze zaag gaat op en neer en zal de weg door de plank weten te vinden. De decoupeerzaag neemt “de krachtsinspanning” van je over. Een decoupeerzaag heeft een flexibel zaagblad. Dit gereedschap is dan ook uitstekend geschikt om kleine hoekjes uit je hout te zagen. Een ander voordeel van het gebruik van een decoupeerzaag is dat je de bladen eenvoudig kunt wisselen.

Laminaatplanken zagen met een afkortzaag

Een afkortzaag is uitstekend geschikt om laminaatplanken mee te zagen. De werking van dit gereedschap is vergelijkbaar met het gebruik van een laminaatsnijder alleen wordt de lichamelijke inspanning voor je verricht. Een afkortzaag beschikt immers over een motorisch draaiend zaagblad. Heb je weinig ervaring met het gebruik van een decoupeerzaag of durf je dit gereedschap eigenlijk niet te gebruiken? Dan is het gebruik van een afkortzaag een prima optie. Als je bredere stukken laminaat moet zagen, kun je gebruik maken van het uitschuifsysteem. Daarnaast kun je ook bij een afkortzaag het zaagblad eenvoudig vervangen.

Cirkelzaag gebruiken om dik laminaat te zagen

Heb je dik laminaat te zagen? Dan kun je het beste een cirkelzaag gebruiken. Met dit gereedschap kun je zeer nauwkeurig te werk gaan. Daarnaast kun je de zaagbladen aanpassen op basis van het gebruik van dit gereedschap. Een ander voordeel van een cirkelzaag is dat je kunt kiezen voor een tafel uitvoering zodat je ook op een prettige hoogte werkt. Daarnaast is het eenvoudig om je laminaatplank vast te zetten en hiermee te voorkomen dat je materiaal wegschuift en je scheve zaagsneden krijgt.

Hier koop je goed gereedschap om laminaat te zagen

Nu je weet welk gereedschap je nodig hebt om laminaat te zagen, wil je uiteraard ook weten wat het beste adres is om goed gereedschap te kopen. Zoals aangegeven: laminaat zagen doe je met goed gereedschap om het beste resultaat te krijgen. Bezoek hiervoor zaagwijzer.nl. Deze website is gespecialiseerd op dit gebied. Hier vind je alle benodigde informatie over het zaaggereedschap die je nodig hebt om laminaat te zagen.