Hoe moet ik mijn oldtimer verzekeren?

Een brommer, motor of auto kan regulier of als oldtimer worden verzekerd. Is het voertuig ouder dan 25 jaar en wordt deze voor de hobby gebruikt dan kan gekozen worden voor een oldtimerverzekering. De liefhebber kan in dat geval uit drie varianten kiezen. De varianten staan hieronder beschreven.

WA-verzekering

Wilt u met de oldtimer de weg op dan dient u de oldtimer minimaal WA te verzekeren. Dit is wettelijk vastgesteld en verplicht vanuit de overheid. De dekking is beperkt en daarom ook de  goedkoopste variant. Enkel schade aan derden is gedekt. In de praktijk betekent dit dat schade aan uw klassieker niet wordt vergoed. Veroorzaakt u zelf schade dan krijgt u niets uitgekeerd. Veroorzaakt iemand anders schade aan uw voertuig dan kan u wel de schade verhalen bij de tegenpartij.

Allrisk

Wilt u uw oldtimer goed verzekeren dan kan u kiezen voor de allrisk variant. Hierbij is naast de WA-dekking ook al het van buiten komende onheil verzekerd. De premie die u voor deze verzekering betaalt is gebaseerd op de waarde van de oldtimer. Tot een bedrag van €15.000,- kunt de oldtimer zonder taxatierapport verzekeren. Boven de €15.000,- is een taxatierapport verplicht. De waarde wordt op de polis vermeld. Bij een totaal verlies wordt dit bedrag uitgekeerd.

Brand en diefstal

De liefhebber is zuinig op zijn oldtimer. Daarom is het ook mogelijk om een oldtimer alleen tegen brand en diefstal te verzekeren. Een brand en diefstal dekking keert uit bij schade door brand en diefstal. Dit zijn de twee meest voorkomende schades waarbij gesproken wordt van een totaal verlies. Ook hierbij wordt de premie gebaseerd op de waarde van de klassieker.