Hoe moet ik mijn woning ventileren?

Nu het weer warmer wordt, moet de woning goed geventileerd worden. Elke dag produceren bewoners, huisdieren en planten namelijk een hoop vocht in huis. Daar komen nog kookluchtjes, rook en allergie opwekkende stoffen bij. Door te ventileren zorg je ervoor dat de vochtige en vervuilde lucht wordt afgevoerd naar buiten. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed je woning ventileren?

Van een slechte ventilatie word je ziek

Goed om te weten: van slechte ventilatie kun je ziek worden. Onvoldoende ventilatie veroorzaakt namelijk schimmels in huis, en huisstofmijt. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten. Je kunt bijvoorbeeld benauwd worden, hoest meer dan anders, je voelt je vermoeid of je hebt hoofdpijn, bent uitgedroogd of hebt last van chronische verkoudheid.


Om dat te voorkomen, is het belangrijk goed te ventileren. Daarmee bedoelen we niet ‘luchten’, oftewel: kort een raampje openzetten. Ventileren doe je op andere manieren.

Op een natuurlijke manier ventileren

Op een natuurlijke manier ventileren doe je door altijd een raampje of een rooster open te laten. Bijna zeven op de tien huizen in Nederland hebben alleen natuurlijke ventilatie en dus geen mechanische ventilatie.

Je kunt het best de ramen continu op een kier open laten staan. Hetzelfde geldt voor ventilatieroosters. Controleer regelmatig of de roosters het nog goed doen en probeer ze regelmatig schoon te maken.

Mechanische ventilatie

Tegenwoordig hebben steeds meer huizen mechanische ventilatie. Ga na of de roosters wel altijd open staan. Als ze sluiten, kan er onderdruk ontstaan. Lucht wordt dan aangezogen vanuit de kruipruimte, waar veel vocht, schimmels en radongas verspreid is. Met dichte roosters kun je niet goed ventileren.

Bij ventilatie denken veel mensen ook aan de ventilator. Ze willen de beste ventilator kopen. Een ventilator helpt vooral het huis te koelen, maar pompt wel de lucht rond. Daarmee is het dus geen vervanging voor op een natuurlijke manier ventileren.

Condensor of vochtvreter gebruiken?

Vaak wordt bij het ventileren ook gedacht aan het omlaag brengen van de luchtvochtigheid in huis. Het is vaak goed bedoeld, maar ontvochtigers en vochtvreters zijn hier niet voor bedoeld. Ze gebruiken ook nog eens veel energie. Ze helpen eigenlijk alleen om de luchtvochtigheid te verlagen in een kleine, afgesloten ruimte. De meeste huizen zijn niet klein en afgesloten. Daardoor blijven ontvochtigers maar stroom gebruiken. Niet goed voor je portemonnee en niet goed voor het milieu.

De vochtvreter wordt ook nogal eens gebruikt. Dat zijn vocht absorberende zouten of gels. Het voordeel is dat ze werken zonder stroom, maar de werking is vaak gering. Ze zijn uitsluitend bedoeld voor een licht vochtprobleem in een kleine afgesloten ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een kast. Ze werken ook maar erg kort.

Extra ventileren

Soms is extra ventilatie nodig. Bijvoorbeeld tijdens het koken. Dan kun je het best de afzuigkap aanzetten en een ramen opendoen. Tijdens het douchen kun je de ventilatie op de hoogste stand zetten, zodat het vocht snel wordt afgevoerd. Een raam openzetten is ook een goed idee om vocht af te voeren. Laat het badkamerraam niet te lang openstaan, want anders kan er condens en schimmel ontstaan. Ongeveer een half uurtje is voldoende.

Was laten drogen doe je het liefst niet in huis. Hang je wasgoed buiten neer om te drogen. Je kunt wel binnen drogen, maar dan wel in een goed geventileerde ruimte.