Hoe moet ik palmen verzorgen in de winterperiode?

Er groeien van oorsprong geen palmen in Nederland, vanwege ons klimaat. Het wordt steeds makkelijke daarentegen om palmen in Nederland te houden. Er zijn namelijk palmen die hele lage temperaturen kunnen verdragen van tot wel -18 graden Celsius!

Palmbomen zijn echte gevoelsplanten, dus ze zijn afhankelijk van de gevoelstemperatuur. Is het bijv. -12C met sterke wind, dan is dat de limiet van de palmboom! Hij kan niet kouder verdragen. En ook niet te lang! Ook als er sneeuw bij komt kijken wordt het nog erger.

Het wordt dus aangeraden bij extreme temperaturen, of lage temperaturen met sterke wind of langdurige vorst, de palmboom in te pakken. De kluit moet beschermd worden met

Geharde palmbomen

Ook is het belangrijk om te weten of de palm uit Spanje komt of dat hij extra gehard is bijvoorbeeld in Noord-Frankrijk. Een extra geharde palm is wel wat duurder dan een palm die vers uit Spanje komt, maar is wel een stuk sterker om de winter te kunnen overleven. Dat komt omdat het wel de zelfde soort is, maar de palm die in Spanje opgekweekt is, is natuurlijk geen koude Nederlandse winters gewend. Een geharde palm of een palm uit Noord-Frankrijk is veel sterker dan een palm die altijd lekker comfortabel warm heeft gestaan.

In de volle grond

Ook is het belangrijk om te weten dat een palm veel meer kan verdragen in de volle grond dan in een pot. Dit komt doordat de wortels in een pot kunnen bevriezen, maar in de volle grond eigenlijk niet, omdat een meter onder de grond de temperatuur nooit onder de nul graden komt. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met palmen in pot.

Bron: https://www.teeningapalmen.nl/