Hoe moet ik reanimeren?

Als er een hartstilstand plaats vind dan is er acuut levensgevaar. Je moet direct starten met reanimeren. Sluit ook een AED aan. En je kan levens redden. Denk aan de onderstaande 6 stappen:

  1. Controleer het bewustzijn

Als er geen reactie is van het slachtoffer, betekent dat dat hij bewusteloos is. Roep vervolgens om hulp en blijf bij het slachtoffer.

  1. Bel 112

Bel 112 en zeg dat het slachtoffer niet reageert. Zet de telefoon op speaker zodat de medewerker van de meldkamer je kan helpen.

  1. Controleer de ademhaling

Op het voorhoofd leg je een hand en je kantelt het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg vrij te maken. Lift de kin op met twee vingertoppen. Check voor maximaal 10 seconde of er ademhaling is. Heeft de persoon geen ademhaling haal dan een AED als deze beschikbaar is.

  1. Start meteen met 30 borstcompressies

Zet je handen op de borstkas. Duw het borstbeen zo’n 5 a 6 centimeter in. Doe dit 30 keer in een tempo van teminste 100 per minuut. (Niet meer dan 120 per minuut).

  1. Beadem 2 keer

Doe de kinlift . Kantel het hoofd naar achter. Knijp de neus dicht. Begin met mond-op-mond beademing.

  1. Indien er een AED is

Zorg ervoor dat de borstkas vrij is. Zet de AED aan en doe wat het zegt. Ga door tot het ambulance personeel is verschenen.

Voor meer informatie, volg een reanimatiecursus groningen of ga langs bij FMTC Safety.