Hoe moet ik slagen voor mijn examen?

Natuurlijk wil jij je examen gewoon gaan halen. Of dat nu gaat om een examen voor de havo of het vwo of om een examen voor het MBO, het HBO of zelfs je rijbewijs. Als je examen gaat doen, dan ga je er altijd naartoe met de wens om te slagen. Maar daar moet je vaak wel wat voor doen. Hoe pak je dat nou het beste aan? Wij geven je een paar handige tips.

1. Leer per vak of thema

Misschien is het wel heel veel informatie die je in je hoofd moet stampen en beslaat de lesstof meerdere boeken. Zorg er dan voor dat je niet te veel ineens wilt. Het is goed om ambitieus te zijn, maar we nemen lesstof nu eenmaal beter op wanneer we die in stukjes knippen. Als je per thema gaat leren, zal je merken dat je dingen beter onthoudt.

2. Oefen oude examens

Je docenten hebben het vast ook al gezegd: oefen eens met oude examens. Zo weet je of je er klaar voor bent en kun je ook zekerheid krijgen voor het examen zelf. Je weet precies wat je te wachten staat en je oefent ook nog eens met de stof die je geleerd hebt. Op die manier breng je het geleerde dus al een beetje in de praktijk.

3. Kijk video’s op internet

Er zijn  veel lesvideo’s op Youtube te vinden, wist je dat wel? Zo kun je op je gemak achter je scherm gaan zitten, terwijl je toch bezig bent met de stof die je tot je moet nemen voor het examen. Bovendien blijven zaken die we via een video zien vaak ook beter hangen. Het mesje snijdt dus van twee kanten!

4. Volg een examentraining

Wil je helemaal tiptop voorbereid zijn op je examen? Volg dan eens een examentraining. Hierbij krijg je begeleiding van professionals en hoef je niet alles zelf te doen. Zeker wanneer jij er moeite mee hebt om te plannen of om zelf de discipline op te brengen, is dit een uitstekende oplossing om je toch goed voor te bereiden op die examens.

5. Leer op verschillende manieren

Er zijn vele manieren om te leren. Zo kun je gewoon de lesstof doorlezen, maar je kunt er ook een samenvatting van maken om de belangrijkste punten beter te onthouden. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van een kaartjesmethode, wat bijvoorbeeld erg handig is bij het leren van je vocabulaire of jaartallen. Heb je de beste leermethode nog niet gevonden? Vraag eens advies aan een bijlesdocent.

6. Start op tijd

Het lijkt misschien een overbodige tip, maar je moest eens weten hoeveel mensen er op het laatste moment met examenstress kampen. Vaak komt dit vooral door één ding: ze zijn te laat begonnen met leren. Trap niet in deze valkuil en begin op tijd te studeren voor je examens. Zo kun je op het laatste moment de dingen doornemen die je moeilijk vindt en kun je verder je hoofd fris houden voor het maken van je examen.

Veel succes!