Hoe moet ik tanden flossen?

Hoe moet ik tanden flossen

Naast tandenpoetsen is ook flossen een belangrijke handeling om voor de gezondheid van het gebit te zorgen. Het is echter wel zo dat veel mensen niet goed weten hoe het flossen moet worden gedaan. Dat maakt het dus ook belangrijk om dit wel op de juiste wijze aan te leren. Wat je moet doen en wat je daarvoor nodig hebt, kan je hier leren. De hulpmiddelen zijn te vinden op tandeninfo.nl. Zo kan je dus ook gemakkelijk alles in huis halen wat je nodig hebt hiervoor.

Wat is flossen?

Het is goed om eerst even te bekijken wat tanden flossen nu eigenlijk is. Wanneer je de tanden poetst, dan raak je alleen de vlakken die te bereiken zijn, namelijk de voor- en achterkant en de bovenkant van je tanden en kiezen. Je tanden hebben echter ook nog vlakken aan de zijkanten, Daar kom je met een borstel niet bij omdat de tanden in je gebit tegen elkaar aan staan. Er kan echter wel gewoon vuil tussen komen door alles wat je eet en drinkt. Om dit schoon te krijgen kan je het best flossen.

Wat heb je nodig?

Om goed te kunnen flossen heb je daar wel de juiste hulpmiddelen voor nodig. In de meeste gevallen gaat het dan om goed flosdraad. Zo kan je met de hand het floswerk doen. Er zijn echter ook andere hulpmiddelen die je kan gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld het beste flosapparaat aanschaffen. Daarmee kan je het flossen tussen de tanden net wat gemakkelijker maken. Dit kan ook effectiever zijn. Welke methode voor jou het best werkt, kan je bepalen door het gewoon uit te proberen.

Hoe werkt het flossen?

Om goed te flossen moet je dus het flosdraad tussen je vingers wikkelen en strak trekken. Of je moet het flosapparaat klaarmaken met flosdraad. Vervolgens breng je de kop van het apparaat, of het draad tussen je vingers tussen de tanden. Je maakt nu een zigzaggende beweging tussen de tanden je doet dit van boven naar beneden tot de tandvleesrand, en daarna weer terug omhoog. Het is slim om ook de achterzijde van je tand een beetje mee te nemen hierin, dit wordt vaak net wat minder goed gepoetst.

Zijn er alternatieven?

Het flossen is altijd belangrijk om te doen. Het is geen vervanging voor het tandenpoetsen, maar een aanvulling. Het is daarnaast ook belangrijk om te weten dat er geen echt goede alternatieven zijn. Je kan wel na een maaltijd met een rager of een tandenstoker restjes van je maaltijd tussen de tanden weghalen, maar dit gaat dan vooral om de wat grotere resten. Het vuil van de tanden af poetsen gaat beter door gewoon goed te flossen op de wijze zoals hier besproken. Zo kan je voor een gezond en sterk gebit zorgen.