Hoe moet ik Virtual Reality gebruiken?

Van Oculus Rift tot Google Daydream het is duidelijk VR is here to stay! Maar welk systeem moet je kiezen, wat moet je kopen en wat zou je moeten spelen en hoe gebruik je het?

Tot voor kort was virtual reality iets van een fantasie voor verhalenvertellers en technologen. Al in 1935 beschreef de Amerikaanse sciencefictionschrijver Stanley G Weinbaum zoiets als virtual reality in een kort verhaal genaamd Pygmalion’s Spectacles.

“Maar luister – een film die één zicht en geluid geeft. Stel nu dat ik smaak, geur, zelfs aanraking toevoeg, als je interesse wordt gewekt door het verhaal. Stel dat ik het zo maak dat je in het verhaal bent, dat je tegen de schaduwen spreekt, en de schaduwen antwoorden, en in plaats van op een scherm te staan, gaat het verhaal helemaal over jou en jij bent erin. Zou dat een droom zijn? ”

Technologen werken misschien nog steeds aan geur en smaak, maar de ‘magische bril’ van Albert Ludwig is griezelig een voorbode van de huidige bekendheid van headsets en 360-graden games, video’s en virtuele werelden.

Het huidige tijdperk van virtual reality begon in 2010, toen de Amerikaanse tiener Palmer Luckey het eerste prototype van een VR-headset creëerde die zou evolueren naar de Oculus Rift. Twee jaar later lanceerde hij een crowdfundingcampagne van Kickstarter ter waarde van $ 250.000 om deze te commercialiseren – en $ 2,4 miljoen beloften later werd de interesse van de tech-industrie voor VR opnieuw geboren. Twee jaar later vond de CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, de Rift zo leuk dat hij het bedrijf voor $ 2 miljard kocht.

Sindsdien zijn er verschillende concurrenten verschenen, van de HTC Vive en Sony’s PlayStation VR tot headsets met een smartphone, zoals Samsung Gear VR en Google Cardboard. Ondertussen maken honderden ontwikkelaars VR-games en -apps, filmmakers verkennen het potentieel voor documentaires en animaties, en Facebook en YouTube zijn met 360-graden video’s op de kar gesprongen.

Maar als je nieuw bent in virtual reality, waar zou je dan moeten beginnen? Bij afwezigheid van een passerende professor met magische specificaties, hier is alles wat u moet weten over hardware, apps en games.

De basis

Het belangrijkste onderdeel van een virtual reality-set is de headset, een apparaat zoals een dik paar veiligheidsbrillen dat over je ogen gaat. De duurdere headsets van hogere kwaliteit moeten op een computer worden aangesloten om apps en games uit te voeren, terwijl sommige goedkopere een mobiele telefoon gebruiken die aan de voorkant van de headset is geknipt.

Alle headsets moeten naast een hoofdtelefoon van goede kwaliteit worden gebruikt en er zijn andere optionele accessoires van handbediening tot loopbanden die allemaal zijn ontworpen om uw gesimuleerde ervaring in een andere wereld te verbeteren. Handcontrollers vertalen uw real-world gebaren in elk spel of applicatie die u gebruikt, hoewel standaard gaming-joypads ook kunnen worden gebruikt.

VR-apparaten hebben hun eigen app-winkels, vergelijkbaar met app-winkels voor smartphones, waar u games en apps kunt zoeken en downloaden. Sommige van deze winkels zijn toegankelijk via het apparaat zelf, terwijl andere – het VR-gedeelte van de Steam Digital Games Store, bijvoorbeeld – op uw computer kunnen worden bekeken.
High-end headsets

Oculus Rift

Vier jaar na de eerste crowdfunding-campagne, werd de eerste commerciële versie van Oculus Rift begin 2016 gelanceerd, aanvankelijk verkocht van de Oculus VR-website en geleidelijk aan zijn weg gevonden naar retailers over de hele wereld.

Tot nu toe had je een krachtige pc nodig om de Oculus Rift te gebruiken. De minimale specificaties voor een Oculus Ready-pc staan ​​op de officiële website. Dell, HP, Alienware en Asus bieden allemaal VR-gereedschappen. Oculus VR heeft ook bundels Rift gelanceerd met een pc, zoals de $ 2050 Alienware-bundel.

Dat gezegd hebbende, Oculus heeft zojuist aangekondigd dat dankzij enkele technologie het “asynchrone spacewarp” heeft genoemd, de Rift nu zal werken met pc’s die slechts $ 500 kosten.

Oculus breidt zijn hardware-aanbod uit en in december zal Oculus een speciale Oculus Touch-controller lanceren, die uw handgebaren vertaalt naar de virtuele omgeving. Voor $ 199 is het niet goedkoop.

Prijs: $ 599 (£ 549) omvat de hoofdtelefoon met ingebouwde hoofdtelefoon en microfoon, bewegingssensor, afstandsbediening en Xbox One-controller.

Je hebt ook nodig: een krachtige pc – controleer de aanbevolen specificaties.

Het beste voor: early adopters en iedereen die op zoek is naar een beeld uit de eerste hand van hoe Facebook virtual reality socialer zal maken.

Oordeel: Oculus Rift startte de nieuwste generatie VR kick-off en heeft een inventieve community van ontwikkelaars die games en apps voor hem maken – zelfs als enkelen het hebben gedumpt uit protest tegen de politieke activiteiten van zijn stichter. De financiële steun van Facebook zou ervoor moeten zorgen dat de Rift er ook voor de lange termijn in zit.

10 Oculus Rift-apps en -games om uit te proberen

 • Chronos: prachtig uitziend rollenspel met veel diepte
 • Minecraft VR: het blokachtige bouwspel past goed bij VR
 • Elite: Dangerous: episch ruimtespel wordt nog epischer met een headset
 • Keep Talking and Nobody Explodes: slim multiplayer-spel – de headset-drager maakt een bom onschadelijk terwijl vrienden proberen te helpen
 • EVE: Valkyrie: deze space-dogfighter is gemaakt voor VR en dat is te zien
 • De Climb: deelspel en deelervaring, hierdoor zie je bergen over de hele wereld beklimmen
 • Jaunt VR: een reeks geweldige video’s gemaakt voor VR, van documentaires tot muziek
 • Henry: Oculus VR’s poging tot een geanimeerde korte film van Pixar-kwaliteit
 • Apollo 11 VR Experience: een slimme historische app die je op de maanlandingsmissie stuurt
 • Binnen: een mix van op maat gemaakte fictie en non-fictie video’s gemaakt voor weergave in VR

HTC Vive

De HTC Vive is een samenwerking tussen de Taiwanese tech-firma HTC en het spellenbedrijf Valve. Valve heeft een speciale VR-categorie toegevoegd aan de bestaande Steam digitale gameswinkel, terwijl HTC net zijn Viveport-site heeft gelanceerd voor niet-gaming-apps.

Vive is een directe concurrent van Oculus Rift, hoewel er voor beide apparaten verschillende games en apps beschikbaar zijn. Net als de Rift is er een pc nodig om zijn software te gebruiken en HTC helpt kopers bij het vinden van de juiste kit door een lijst met Vive Ready-computers bij te houden, inclusief partners Alienware, HP en MSI.

De Vive heeft een aantal unieke functies, waaronder een camera aan de voorzijde die, in bepaalde apps, de echte wereld in uw virtuele omgevingen kan brengen. Je krijgt ook twee hand-gedragen gebarencontrollers in de doos, in tegenstelling tot de Rift, die de hogere prijs gedeeltelijk verklaart.

De Vive wordt ook geleverd met een basisstation dat je bewegingen bijhoudt, dus binnen vrij krappe limieten kun je rondlopen in je VR-ruimte. Dit betekent een langer instellingsproces, vergelijkbaar met het opzetten van een high-end home-audiosysteem, in plaats van alleen je stereo op een plank te gooien – maar naarmate meer apps en games de optie gebruiken, zou dit de moordende functie van de Vive kunnen blijken te zijn.

Prijs: $ 799 (£ 759) omvat de headset, twee draadloze handcontrollers, twee basisstations en een linkbox om deze op uw computer aan te sluiten.

Je hebt ook nodig: een krachtige pc – controleer de aanbevolen specificaties.

Het beste voor: iedereen die op zoek is naar het absolute top-spec (voor nu) thuis-VR-systeem, met een mix van gamen en niet-gamen.

Oordeel: HTC Vive is het duurste systeem op de markt, en ook degene die het meeste moeite doet om te installeren. Maar als je dat eenmaal hebt gedaan, is het indrukwekkend om in je virtuele ruimte rond te lopen en je hoofd te draaien. De betrokkenheid van Valve, met zijn Steam-winkel, betekent ook dat er een grote gemeenschap van ontwikkelaars is.

10 HTC Vive-apps en -games om uit te proberen

 • Job Simulator: een groot mond-tot-mondreclame; zijn 2050-instelling simuleert taken overgenomen door robots
 • Elite: Dangerous: episch ruimtespel wordt nog epischer met een headset
 • Cosmic Trip: aangrijpend ‘first-person real-time strategy’-spel over het koloniseren van buitenaardse planeten
 • The Brookhaven Experiment: survival-based horrorspel met veel monsters – en angstaanvallen
 • Fantastic Contraption: van origine een 2D-puzzelaar voor het bouwen van machines, dit werkt prachtig in 3D en VR
 • Tilt Brush: Google’s app is een van de eerste creatieve genoegens in VR: schilder in de 3D-ruimte om je heen in een waas van neon
 • Jaunt VR: een groot aanbod van gemaakte VR-video’s, van documentaires tot muziek
 • Apollo 11 VR: slimme historische app die je in de maanlandingsmissie plaatst
 • theBlu: als je de Blue Planet van de BBC leuk vond, is dit een must voor zijn glorieuze VR-oceaanleven
 • AltspaceVR: interessante poging tot sociale VR, actualisering van het idee voor een tweede leven virtuele wereld voor huidige headsets

Sony PlayStation VR

Het derde grote wapen in de VR-race is Sony’s PlayStation VR-headset, die in oktober 2016 werd gelanceerd als een accessoire voor de PlayStation 4-gameconsole. Zowel de PlayStation 4 als de nieuwe PlayStation 4 Pro zijn compatibel met de headsets, maar de professional zal VR-games uitvoeren met hogere schermresoluties en framesnelheden.

PlayStation VR gebruikt de standaard console-controller van de PS4, de DualShock 4, maar je hebt ook het $ 60 PlayStation Camera-accessoire nodig.

Sony wil graag dat PlayStation VR meer is dan een eenzame ervaring: een functie met de naam VR Social Screen toont wat je ziet in de headset op je tv-scherm, zodat vrienden mee kunnen doen of kijken.
PlayStation VR review – er is magie, maar de mainstream is een manier om eraf te gaan

Deel uitmaken van de PlayStation-wereld betekent onvermijdelijk dat games een nog grotere focus hebben voor PlayStation VR dan voor Oculus Rift en Vive. Sony heeft al meer dan 100 games bevestigd, waarvan er eind 2016 50 zullen arriveren.

Prijs: $ 399 (£ 350) voor de headset, processoreenheid, oortelefoons en kabels.

Je hebt ook nodig: PlayStation Camera, die $ 45 (£ 39) kost. Hoewel je standaard PS4-joypads voor games kunt gebruiken, zullen sommigen de PlayStation Move-bewegingscontrollers ondersteunen, die $ 99 (£ 70) kosten voor een twin-pack.

Het beste voor: gamers – of tenminste voor PlayStation 4-gamers, omdat er (niet verrassend) geen compatibiliteit tussen de consoles is met de consoles van Xbox One of Nintendo.

Oordeel: als de eerste console-verbonden VR-headset uit de blokken, is PlayStation VR ook het meest betaalbare high-end model, zelfs als je de PS4 moet kopen om het uit te voeren. Er zijn een aantal indrukwekkende lanceertitels, terwijl de invloed van Sony betekent dat er in de komende maanden en jaren een sterke pijplijn met titels zal zijn, alhoewel er mogelijk slinkender pickings zijn voor VR-apps die geen game zijn.

10 PlayStation VR-apps en -games om uit te proberen

 • Rez Infinite: briljante herstart van het klassieke ritmegame Rez
 • Tumble VR: slim puzzelspel waarbij blokken worden opgeborgen
 • EVE Valkyrie: deze space dogfighter-game is speciaal gemaakt voor VR en dat is te zien
 • Batman: Arkham VR: criminaliteitsstrategie met de Dark Knight
 • Superhypercube: “first-person puzzler” met trippy graphics
 • Thumper: racen, schieten en ritmische actie combineren
 • Job Simulator: een groot mond-tot-mondreclame; zijn 2050-instelling simuleert taken overgenomen door robots
 • PlayStation VR Worlds: van gangsters tot racen, deze verzameling VR-minigames pronkt met de VR-technologie van Sony
 • Hoofdmeester: gebruik je noggin om een ​​reeks uitdagingen op het gebied van voetbal te voltooien
 • Driveclub VR: slim racegame brengt je in de cockpit van 80 motoren

Samsung Gear VR

Met Gear VR zijn we in de categorie van de VR-headset die je smartphone gebruikt als zowel scherm als processor. De headset van Samsung maakt gebruik van technologie van Oculus VR, hoewel deze niet zo krachtig is als de Rift. Het werkt alleen met de S6- en S7-smartphoneseries van Samsung, evenals met de Galaxy Note7-phablet (hoewel je nog steeds een Note7 hebt om het apparaat neer te zetten en langzaam weg te gaan – de telefoon is het onderwerp geweest van een internationale terugroepactie na een probleem met exploderen batterijen).

Gear VR kan worden gekocht als een standalone-apparaat, maar sommige winkeliers zullen er een bij betrekken wanneer je een nieuwe Samsung-smartphone koopt, dus het is de moeite waard om naar deals te zoeken.

Games en apps zijn beschikbaar via de Oculus Home-software van Samsung, met een groeiende catalogus van apps, games en inhoud. Voor Samsung-bezitters is de Gear VR een betaalbare manier om de virtuele realiteit te verkennen, ook al zijn de grafische mogelijkheden – en de processor van het apparaat waarop de software wordt uitgevoerd – minder krachtig dan die van zijn concurrenten.

Prijs: $ 100 (£ 100) voor de headset.

Je hebt ook nodig: een recente Samsung-smartphone of phablet.

Het beste voor: prijsbewuste VR-nieuwkomers die niet gebonden willen zijn aan een computer of console tijdens het verkennen van virtuele werelden en games.

Oordeel: Gear VR moet een meer mainstream publiek voor VR helpen groeien en heeft een groeiende verzameling apps en games. De enige beperking is dat het alleen met Samsung-smartphones kan worden gebruikt, dus iedereen met een iPhone of een ander Android-toestel heeft pech.

10 Gear VR-apps en -games om uit te proberen

 • Land’s End: van de makers van Monument Valley, dit is een griezelig spel van verkenning
 • Minecraft: Gear VR: blocky building-game past goed bij VR
 • Keep Talking and Nobody Explodes: slim multiplayer-spel – de headset-drager maakt een bom onschadelijk terwijl vrienden proberen te helpen
 • Smash Hit: inventief ritmepuzzelspel
 • Gunjack: sci-fi shooter die schepen en kogels naar je toe gooit
 • NextVR: live sport en muziek in virtual reality
 • AltspaceVR: interessante poging tot sociale VR, actualisering van het idee voor een tweede leven virtuele wereld voor huidige headsets
 • The Economist VR: intrigerende virtuele rondleidingen van het digitaal nagemaakte Mosul-museum naar Osaka’s geheimen
 • Jaunt VR: een groot aanbod van gemaakte VR-video’s, van documentaires tot muziek
 • Binnen: op maat gemaakte fictie en non-fictie video’s gemaakt voor VR

Google Cardboard en Daydream

Google Cardboard was de eerste commerciële poging van Google om virtual reality, en ja, de headsets waren gemaakt van echt karton.

Google heeft de specificaties voor deze headsets met flat-pack beschikbaar gesteld aan andere bedrijven, wat betekent dat er 13 modellen zijn van het eigen standaard $ 15-model van Google tot Speck’s $ 70 Pocket-VR met CandyShell Grip, hoewel de laatste een beschermhoes voor uw smartphone bevat.

Er is een groeiend aantal apps beschikbaar in de Android- en iOS-app stores, van 360 ° fotografie tot games en documentaires. Hoewel het niet zo krachtig is als duurdere headsets, zijn er hier spannende experimenten aan de gang.

Google’s follow-up van Cardboard, Daydream, werd aangekondigd in mei 2016. De software zal worden ingebouwd in de nieuwe Android-smartphones (het is onderdeel van Nougat, de nieuwste versie van Android) en ook hardware, in de vorm van headsets en in de hand gehouden controllers. De headset van Google, de Daydream View, is gemaakt van stof in plaats van karton en wordt geleverd met een bewegingscontroller die wordt gebruikt om uw gebaren in apps en games te vertalen.

Google-services zoals YouTube, Street View en Photos ondersteunen allemaal Daydream-headsets en lanceringspartners zijn Netflix, de Wall Street Journal, de New York Times, de Guardian, Fantastic Beasts van JK Rowling en Major League Baseball, die allemaal apps zullen aanbieden. The Guardian’s aanbod, Underworld, verkent het ondergrondse web van Victoriaanse riolen in Londen en verloren waterwegen in de schoenen van een stedelijke ontdekkingsreiziger.

Prijs: Google Cardboard-headsets variëren in prijs, maar de meeste zijn $ 15- $ 25 (£ 15- £ 25). Daydream View kost $ 79 (£ 69), inclusief een controller.

Je hebt ook nodig: een smartphone – Cardboard-headsets en apps ondersteunen een breed scala aan Android-telefoons en iPhones. Daydream View is beperkter: bij de lancering werkt het met de nieuwe Pixel-smartphones van Google, maar een aantal Daydream-ondersteunende Android-telefoons zullen het komende jaar verschijnen.

Het beste voor: goedkoop en gemakkelijk aan de slag met VR, met name voor niet-Samsung-bezitters.

Oordeel: Daydream View biedt sterke concurrentie voor de Gear VR. Karton is uitstekend voor dabblers, en hoewel sommige van zijn apps vrij beperkte ervaringen hebben, bieden anderen genoeg te zien, te doen en te spelen.

10 Google Cardboard-apps en -games om uit te proberen

 • Karton: de eigen verzameling VR-demo’s van Google voor karton is een geweldige plek om te beginnen
 • Bohemian Rhapsody Experience: Google werkt samen met Queen voor deze leuke VR-muziekvideo
 • NYT VR: de VR van de New York Times neemt het op met videonieuwsrapporten
 • Star Wars: de officiële app van de film bevat het verhaal van Jakku Spy
 • Sisters: een van de engste VR-horror-apps
 • Inside Abbey Road: virtuele rondleiding door de beroemde Abbey Road Studios in Londen
 • Kartonnen camera: maak 360-graden foto’s met geluid op je smartphone en beleef ze daarna opnieuw in je headset
 • YouTube: de standaard YouTube-app, maar je kunt zien hoe de 360- en VR-video’s tot leven komen via Cardboard
 • InMind VR: slim medisch arcade-avontuur laat je de hersenen van een patiënt binnen reizen
 • 6×9: de dwingende verkenning door de Guardian van de psychologische schade veroorzaakt door eenzame opsluiting

Microsoft

Naast werken aan de augmented-reality-headset HoloLens, werkt Microsoft ook samen met hardwarepartners om een ​​reeks headsets voor Windows-pc’s te maken, te beginnen bij $ 299 wanneer ze in de lente van 2017 in de uitverkoop gaan.

Accessoires

Een hele reeks andere virtual reality-producten komen voorbij de grote namen van headsets op de markt. Het vroege succes van Oculus Rift op Kickstarter heeft ervoor gezorgd dat de crowdfunding-site een focus was voor VR-startups die interessante hardware kochten.

Van headsets (Impression Pi, ANTVR, Cmoar, Opto, FOVE) tot controllers (STEM System, Control VR, Gloveone, iMotion) zijn er genoeg projecten om te verkennen, hoewel gewaarschuwd – de Oculus-, HTC-, Sony- en Samsung-apparaten ontvangen de een groot deel van de aandacht, dus u moet de ontwikkelaarondersteuning onderzoeken voor elk apparaat om uit te werken of het compatibel is met uw systeem voordat u uw geld vastlegt.

Er is ook het OSVR-project van gaming-hardwarebedrijf Razer, dat probeert om open standaarden rond VR te creëren, zodat mensen verschillende headsets en accessoires kunnen mixen en matchen. Voorlopig zijn er twee versies van de prototype-ontwikkelingskit voor hackers beschikbaar om te kopen, hoewel Razer hoopt dat fabrikanten hun standaarden zullen gebruiken om hun eigen headsets te maken.

Hoe film je VR?

De camera’s en bewerkingssoftware die nodig zijn om VR-beelden te filmen en samen te voegen, brengen een heel ander niveau van complexiteit en kosten met zich mee. De OZO-camera van Nokia kost bijvoorbeeld 45.000 dollar.

Beter betaalbaar is de Gear 360 bolvormige camera van Samsung, die $ 350 kost en die voor- en achterlenzen heeft om opnamen van 180 graden zowel horizontaal als verticaal vast te leggen om een ​​panoramische video of foto te maken. Het is nog steeds een dure gadget voor een doorsnee persoon, maar als je het maken van je eigen VR-video’s wilt verkennen, is dit een goed startpunt.

Er zijn een aantal andere 360-graden camera’s beschikbaar, zoals de Ricoh Theta S, Kodak Pixpro SP360 4K Action Cam, LG 360 Cam, Giroptic 360cam en de Vuze Camera. Het is ook de moeite waard om crowdfunding-sites zoals Kickstarter en Indiegogo bij te houden, omdat er regelmatig nieuwe cameraprojecten verschijnen.
360 vs virtual reality

De termen “360” en “virtual reality” worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn belangrijke verschillen. De 360-graden foto’s en video’s zijn panoramische foto’s en video’s die aan elkaar zijn genaaid, zodat u uw hoofd kunt draaien om om u heen te kijken. Maar dit zijn geen virtuele werelden: je hebt geen vrij verkeer om ze te verkennen zoals je dat doet in volledige virtual reality-ervaringen.

Alle VR-apparaten bieden echter een combinatie van beide: je kunt 360 video’s bekijken of virtuele werelden ontdekken met Oculus Rift of Google Cardboard.

Augmented reality vs virtual reality

Er zijn andere headsets waarmee je digitale tovenarij kunt ervaren, maar die een andere ervaring biedt, genaamd augmented reality.

Terwijl virtual reality erover gaat je onder te dompelen in een volledig virtuele wereld, bekeken via een scherm in je headset, maakt de echte wereld buiten jou geen deel uit van de ervaring – tenminste niet totdat je over de kat struikelt of per ongeluk je kind knock-out slaat elders ondergedompeld. Maar augmented reality, zoals de naam doet vermoeden, gaat over het vergroten of vergroten van de realiteit van de realiteit. Je kijkt misschien naar je kat of je straat op, maar er kunnen digitale personages en inhoud overheen worden gelegd.

Glass, de hi-tech bril die Google in 2014 lanceerde, was een AR-apparaat, maar het bedrijf heeft het opgegeven om ze als een standaardidee te verkopen. Meer hardware is echter onderweg: Microsoft’s HoloLens zullen het augmented reality-equivalent van PlayStation VR zijn en met een vergelijkbare nadruk op gaming; de populaire Minecraft is daar een van de belangrijkste demo’s van geweest.

Ondertussen heeft een op Florida gebaseerde startup genaamd Magic Leap een verbluffende $ 1,4 miljard aan financiering voor zijn AR-headset en -technologie opgehaald, waardoor slechts een paar teasers worden gegeven over hoe het eruit ziet en hoe het zal werken.

Voor nu is de meest betaalbare manier om augmented reality te proberen, via smartphone-apps, die tekst en afbeeldingen op de feed van de camera leggen. De game Pokémon Go en de verbluffende lenzen in Snapchat gebruiken beide augmented reality. Anderen zijn specifieker: de DFS-bank en kamerplanner (zie hoe een nieuwe bank in je woonkamer eruit kan zien), Plane Finder AR (zie waar dat vliegtuig zich boven beweegt door de camera erop te richten) en Mardles (maak 3D-personages springen) uit stickers voor kinderen).

Virtuele realiteit gaat verder dan gaming

Games doemen op in moderne VR, mede omdat de originele Oculus Rift- en PlayStation VR-headsets voornamelijk voor gamers zijn gemaakt, en ook omdat games de gemakkelijkst te begrijpen entertainmentcategorie zijn om met deze technologie te pronken. Maar zoals Mark Zuckerberg uitlegde nadat aangekondigd werd dat Facebook Oculus VR zou kopen, is er veel meer aan de hand dan alleen games.

“Dit is nog maar het begin. Na games gaan we Oculus een platform bieden voor vele andere ervaringen. Stelt u zich eens voor dat u tijdens een wedstrijd op een rechtbank zit, in een klaslokaal van studenten en docenten over de hele wereld studeert of een arts raadpleegt – gewoon door een bril in uw huis te steken, “schreef Zuckerberg.

“Dit is echt een nieuw communicatieplatform. Door je echt aanwezig te voelen, kun je onbegrensde ruimtes en ervaringen delen met de mensen in je leven. Stel je voor dat je niet alleen momenten deelt met je vrienden online, maar hele belevenissen en avonturen beleeft. ”

Journalistiek en film maken

Honderden ontwikkelaars werken aan VR-games, maar er is ook veel activiteit rond andere soorten entertainment en media. Journalisten, filmmakers en een groeiend aantal documentairemakers gebruiken 360-graden camera’s om nieuwe invalshoeken te vinden voor verhalen, als u de woordspeling wilt vergeven.

Filmmaker Chris Milk richtte in 2014 zijn virtual reality-bedrijf op voor de productie en distributie van VR-documentaires en biedt films aan die zijn opgenomen in New York, Cuba en zelfs Syrië. “Ik ben niet geïnteresseerd in de nieuwheid,” vertelde Milk the Guardian in 2015. “Ik ben geïnteresseerd in de basis voor een medium dat krachtiger kan zijn dan cinema, dan theater, dan literatuur, dan welk ander medium dan ook” ik had eerder om de ene mens met de andere te verbinden. ‘

Traditionele mediabedrijven hebben ook geëxperimenteerd met VR-journalistiek, van films uit de New York Times VR tot het 6×9-project van The Guardian, dat eenzame opsluiting onderzoekt. Aangezien de kosten van het maken en bewerken van VR-beelden naar beneden komen, verwacht u dat meer mediabedrijven het potentieel gaan verkennen.