Hoe moet ik mijn TL buis vervangen door led TL?

Voor bedrijven is het vanaf 1 juli 2020 verplicht om alle conventionele verlichting te vervangen door led verlichting. Dit is het resultaat van een motie die ingediend werd door Kamerleden van GroenLinks en het CDA, waarbij zij onder andere het verlagen van de milieuvervuiling als reden voor deze verplichte overstap gaven.[1]  Maar hoe moet je die conventionele TL buis nou vervangen worden door een led TL buis? En heb je een speciale led TL armatuur nodig? In deze blog lees je er alles over.

Stap 1: Kies de nieuwe led TL buis

Het begint natuurlijk allemaal met het uitkiezen van een nieuwe led TL buis. Hierbij zijn er verscheidene punten waar je rekening mee moet houden, maar de belangrijkste is wel de kleurtemperatuur die er met de buis verspreid wordt. Hierbij geldt: hoe kouder de kleurtemperatuur is, hoe meer dit weg heeft van daglicht. In ruimtes waar hard gewerkt moet worden raden we je dus aan om zeker voor een koudere kleurtemperatuur te gaan (bijvoorbeeld 4000K), terwijl er in een sfeervolle ruimte als de kantine of de receptie juist een wat warmere kleur gewenst is (bijvoorbeeld 2700K).

Stap 2: Check of de TL armatuur een starter heeft

Goed nieuws! Je hebt geen speciale led TL armatuur nodig tijdens het vervangen van de TL buizen maar je kunt gewoon de oude hergebruiken. Wel moet je even kijken of de armatuur een starter heeft. Dit is een apparaatje dat ervoor zorgt dat de lamp gaat branden. De oude starter is echter niet geschikt voor je nieuwe led TL buis en moet dus vervangen worden door een speciale led starter. Voordat je dit gaat doen moet je uiteraard beginnen met het uitschakelen van de stroom. Voor extra veiligheid kun je natuurlijk ook altijd de schakelaar in de meterkast omzetten. Daarna kun je eenvoudig de oude starter uit de armatuur te draaien en de nieuwe erin te draaien.

Stap 3: Check of de led TL buis een ballast / voorschakelapparaat heeft

Ook belangrijk voordat je de buis gaat vervangen is de vraag of de armatuur een ballast heeft (ook wel voorschakelapparaat genoemd). Deze kun je in principe gewoon laten zitten, maar voor het verlengen van de levensduur van de nieuwe led TL buis raden we het aan om deze toch te verwijderen. Dit doe je door de armatuur open te maken, de draden van en naar de ballast door te knippen en aan elkaar te verbinden met een kroonsteen of lasklem.

Stap 4: Verwijder de oude TL buis

Nu je de starter en ballast gecheckt hebt gaat het echte vervangen beginnen. Eigenlijk is dit heel eenvoudig. De oude buis verwijder je namelijk door deze aan beide uiteindes vast te houden en vervolgens een kwartslag te draaien. Hierna glijdt de oude buis als het ware uit de armatuur.

Stap 5: Plaats de nieuwe led TL buis

Ook het plaatsen van nieuwe led TL buis gaat eenvoudig. Deze duw je recht in de lampvoetjes van de armatuur en draai je 90 graden, totdat deze precies op de goede plek zit. Check altijd even of de lamp wel ├ęcht goed zit door er lichtjes aan te trekken.

Stap 6: Test de nieuwe led TL lamp

Ook is het handig om even te checken of de nieuwe TL buis goed werkt door de stroom in te schakelen en de led TL lamp aan te zetten. Zo weet je zeker dat het allemaal goed is gegaan.

In 6 stappen heb je je oude TL buis dus vervangen door een nieuwe led TL buis, waarbij je je oude armaturen gewoon hebt kunnen laten hangen. De overstap op led verlichting is hierdoor eenvoudig en zo gedaan.


[1] Tweede Kamer: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2018Z20512&did=2018D53429