Hoe moet ik padel spelen?

“Hoe moet ik padel spelen?” Het is een vraag die steeds meer mensen stellen omdat deze sport zeer sterk in opkomst komt. Deze toenemende interesse is goed te verklaren. Padel is een zeer toegankelijke sport at volgens liefhebbers het beste van tennis en squash combineert. De sport wordt al sinds 1969 beoefend maar wordt nu ook in Nederland veelvuldig ontdekt.

Wat is padel?

Padel is een sport waarbij gebruik wordt gemaakt van een veld dat veel overeenkomsten heeft met een tennisbaan. De vergelijking met squash kan eenvoudig getrokken worden doordat een padelbaan is omringd door wanden van glas en hekwerk. Door het feit dat de wanden betrokken mogen worden in het spel (het is toegestaan om de bal via de wanden te spelen), is de vergelijking met squash eenvoudig gemaakt. 

Padel is dus een racketsport waarbij er gebruik wordt gemaakt van speciaal ontwikkelde rackets. De bal die in het spel gebruikt wordt, lijkt op een tennisbal maar bij padel wordt er gespeeld met een bal die een lagere atmosferische druk per cm2 heeft dan een tennisbal. Hierdoor kan er minder snelheid aan de bal gegeven worden. Padel lijkt hierdoor minder intensief dan tennis maar het is goed te realiseren dat de bal langer in het spel blijft doordat er gebruik mag worden gemaakt van de omheining van het veld. Het is dan ook een sport waarbij kracht van minder onderscheidende waarde is dan bij tennis maar waarop tactisch inzicht van groot belang is.

Hoe wordt padel gespeeld?

De padel regels zijn relatief eenvoudig. De sport wordt gespeeld op een baan dat 10 meter breed is en een lengte heeft van 20 meter. Een padelbaan is voorzien van een net in het midden. De opslag wordt onderhands gedaan en moet kruislings naar het veld van de tegenstander geslagen worden. Hierbij mag de glazen wand of het hekwerk niet gebruikt worden. Dit mag wel bij de slagenwisseling die volgt. Er wordt een punt gemaakt als de bal twee keer stuitert op het veld van de tegenstander. Er is ook sprake van een punt als de bal een van de spelers raakt. 

De puntentelling van padel is overeenkomstig met dat van tennis (15, 30, 40, deuce, advantage en game). Door vier opeenvolgende punten te winnen wordt de game gewonnen. 

Er kan alleen een game gewonnen worden met twee punten verschil. Bij 6 gewonnen games is er sprake van een setwinst. Bij een Padel wedstrijd wordt gespeeld om “the best of three”. Dit wil zeggen dat een team dat als eerste twee keer een set heeft gewonnen, de wedstrijd winst in handen heeft. 

Padel spelen in Nederland

Door de toegenomen populariteit van de sport, wordt het op steeds meer plaatsen in ons land mogelijk om padel te spelen. In veel regio’s is in Nederland is er al een padelbaan waarvan gebruik wordt gemaakt. Het aantal padelbanen groeit echter sterk om in de toenemende behoefte te voorzien. Het aantal padelspelers in Nederland is immers sterk aan het stijgen. Gezien de populariteit van de sport zal padel niet lang meer tot een van de onbekendere sporten in Nederland behoren.